PROGRAM OPERACYJNY POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014-2020

EFEKTY PODPROGRAMU 2016

  1.     W ramach POPŻ Podprogram 2016, który był realizowany w okresie sierpień 2016 – czerwiec 2017, skierowany do osób potrzebujących trafiły takie produkty jak makaron jajeczny 5 kg,  ryż biały 5 kg, herbatniki 2 kg, mleko UHT 9 l, ser podpuszczkowy dojrzewający 2,4 kg, groszek z marchewką
    3,20 kg, fasola biała 3,20 kg, koncentrat pomidorowy 1,28 kg, powidła śliwkowe 1,20 kg, gulasz wieprzowy z warzywami 4,25 kg, filet z makreli w oleju 1,36 kg, szynka drobiowa 2,70 kg, szynka wieprzowa 0,3 kg, pasztet wieprzowy 0,16 kg, cukier biały 4 kg, olej rzepakowy 4 l.

     

    2.     Współpracowaliśmy z 37 Organizacjami Partnerskimi Lokalnymi z terenu województwa świętokrzyskiego. 

     

    3.     Pomoc żywnościowa trafiła do 20 276 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej.

     

    4.     Wydaliśmy osobom potrzebującym:
    990,13976 ton żywności;
    80 733 paczek żywnościowych;
    100 545 posiłków

     

    5.     W ramach Podprogramu 2016 realizowaliśmy również działania towarzyszące skierowane do osób korzystających z pomocy żywnościowej. W ramach tych działań przeprowadziliśmy łącznie 190 warsztatów edukacyjnych, w których wzięło udział 3918 osób.

     

    6.     Rodzaje warsztatów:
  • Kulinarne – 60 spotkań dla 1240 uczestników;
  • Żywieniowo – dietetyczne – 36 spotkań dla 749 uczestników;
  • Ekonomiczne – 52 spotkania dla 1055 uczestników;
  • Niemarnowanie żywności – 42 spotkania dla 874 uczestników.