Efekty Podprogramu 2019

PROGRAM OPERACYJNY POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014-2020

operacyjny

PROGRAM OPERACYJNY POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014-2020 JEST WSPÓŁFINANSOWANY Z EUROPEJSKIEGO FUNDUSZU POMOCY NAJBARDZIEJ POTRZEBUJĄCYM PODROGRAM2017

EFEKTY PODPROGRAMU 2019

Bank Żywności w Kielcach realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2019 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie grudzień  2019 – wrzesień 2020. Osoby potrzebujące bezpłatne artykuły spożywcze:
-   
warzywne i owocowe: groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe, sok jabłkowy klarowny
- skrobiowe: makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane·        
- mleczne: mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający·         - mięsne: szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, filet z makreli w oleju·         - cukier: cukier biały·        - tłuszcze: olej rzepakowy·         - dania gotowe: gołąbki w sosie pomidorowym

Współpracowaliśmy z 45 Organizacjami Partnerskimi Lokalnymi z terenu województwa świętokrzyskiego.

Pomoc żywnościowa trafiła do 25 051 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa świętokrzyskiego.

Wydaliśmy potrzebującym:         - 1195 ton żywności         - 90 511 paczek żywnościowych         - 66 083 posiłki

W ramach Podprogramu 2019 realizowaliśmy również działania towarzyszące skierowane do osób korzystających z pomocy żywnościowej. W ramach tych działań przeprowadziliśmy łącznie 167 warsztaty edukacyjne, w których wzięło udział 3 096 osób.

Rodzaje warsztatów:

    • Ekonomiczne – 62 spotkań dla 1106 uczestników
    • Żywieniowe – 5 spotkań dla 120 uczestników
    • Kulinarne – 47 spotkań dla 956 uczestników
    • Niemarnowanie żywności – 53 spotkań dla 914 uczestników