PROGRAM OPERACYJNY POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014-2020 JEST WSPÓŁFINANSOWANY Z EUROPEJSKIEGO FUNDUSZU POMOCY NAJBARDZIEJ POTRZEBUJĄCYM PODROGRAM2017
Bank Żywności w
Kielcach realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2019
współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym,
którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy
żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w
okresie grudzień 2019 – wrzesień 2020.
Osoby potrzebujące bezpłatne artykuły spożywcze:
- warzywne i owocowe: groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki
wiórki, powidła śliwkowe, sok jabłkowy klarowny
- skrobiowe: makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane·
- mleczne: mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający·
- mięsne: szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, filet z makreli w oleju·
- cukier: cukier biały·
- tłuszcze: olej rzepakowy·
- dania gotowe: gołąbki w sosie pomidorowym
Współpracowaliśmy z 45 Organizacjami
Partnerskimi Lokalnymi z terenu województwa świętokrzyskiego.
Pomoc żywnościowa trafiła do 25 051 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa świętokrzyskiego.
Wydaliśmy potrzebującym: - 1195 ton żywności - 90 511 paczek żywnościowych - 66 083 posiłki
W ramach Podprogramu 2019 realizowaliśmy również działania towarzyszące skierowane do osób korzystających z pomocy żywnościowej. W ramach tych działań przeprowadziliśmy łącznie 167 warsztaty edukacyjne, w których wzięło udział 3 096 osób.
Rodzaje warsztatów: